Pages

August 31, 2015

His Own Way, His Own Time..


Image result for When we pray, Allah hears more than we say,
credit to : GOOGLE

When we pray,

Allah hears more than we say,

answers with more than we ask,

and gives more than we imagine,

in His own time and in His own way.

so,please bE thankful with what He gives to us.

even He haven't give us one of our mostly want from Him,

but he have give you some Iman;

which is P.A.T.I.E.N.T ,

to keep waiting ,

and keep trusting Him.

Takbir!

Allahuakbar!

Image result for When we pray, Allah hears more than we say,
credit to : GOOGLE


Terima Kasih

Lagu-Lagu Yang WAJIB Berkumandang Masa Wedding Day Gua!(Part 2)


Assalamualaikum..




hai.. kemalasan menghantui diri dari blogging sehari dua ni.. hari ini, in fact malam ini muncul pula diri gua bersama idea lagu yang wajib berkumandang semasa hari pernikahan gua kelak inshaaAllah.. hahaha..

satu lagi lagu yang gua rasa brutal but still mengekalkan konsep comel dan sweet.. semestinya lagu Demi Lovato : Made In The USA.. mengikut kefahaman gua, lagu ni tajuknya Made In The USA sebab cuba korang tengok barang-barang yang dari USA, almost all kualiti thorbaikkk kan? kiranya cinta diorang ni paling berkualiti. even bergaduh bermasam muka bertelingkah, diorang still stay together sebab original kan. hehehe.. itu kefahaman gua la.. korang plak?

gua minat almost semua lagu-lagu Demi Lovato sebab lagu dia sangat meaningfull.. furthermore, Demi Lovato sangat brutal dan tak berapa gi-girl.. acah-acah gua perasan la sikit gua ni sama macam dia.. puiii.. okay setelah gua fikir-fikirkan, lagu ni sesuai wujud semasa hari pernikahan gua kelak.. 


"Made In The USA - Demi Lovato"

Our love runs deep like a Chevy
If you fall I'll fall with you baby
'Cause that's the way we like to do it
That's the way we like
You run around open doors like a gentleman
And tell me, "Girl, every day you're my everything."
'Cause that's the way you like to do it
That's the way you like
Just a little West Coast, and a bit of sunshine
Hair blowing in the wind, losing track of time
Just you and I, just you and I
Whoa, whoa
No matter how far we go,
I want the whole world to know
I want you bad, and I won't have it any other way
No matter what the people say,
I know that we'll never break
'Cause our love was made, made in the USA
Made in the USA, yeah
You're always reading my mind like a letter
When I'm cold, you're there like a sweater
'Cause that's the way we like to do it
That's the way we like
I'll never ever let the world get the best of you
Every night we're apart, I'm still next to you
'Cause that's the way I like to do it
That's the way I like
We touch down on the East Coast
Dinner on the sky rise,
Winter is the best time for walking in the city lights
You and I, you and I
Whoa, whoa
No matter how far we go,
I want the whole world to know
I want you bad, and I won't have it any other way
No matter what the people say,
I know that we'll never break
'Cause our love was made, made in the USA
'Cause baby I'll bite the bullet
And take the blows for love
Whoa oh oh, our love was made in the USA
Made in the USA, made in the USA
No matter how far we go,
I want the whole world to know
I want you bad, and I won't have it any other way
No matter what the people say,
I know that we'll never break
'Cause our love was made, made in the USA
Made in the USA, yeah
Made in the U.S.
Made in the U.S.
Made in the U.S.A.

( credit to azlyrics.com )


p/s : pokcik mokcik yang datang masa wedding day gua nanti diminta sedekah doa untuk gua dan
        bakal laki gua dan kalau ada bakat mohon nyanyikan lagu tradisi naaa.. hihihi

wassalam

~ Cik KuYus ~

Terima Kasih

August 29, 2015

Mudahnya Untuk Mendapat Hidup Yang Tenang...

Salam





































Hamba mohon ampun kepada ALLAH yang maha agung, yang tidak ada tuhan selain Dia. Tuhan yang maha hidup dan tetap dalam bErdiri sendiri. hamba bErtaubat kepada-Nya; eperti taubatnya hamba yang zalim, yang sama sekali tidak memiliki kekuatan ke atas dirinya dalam melakukan mudarat dan manfaat, serta dalam kematian dan kehidupan mahupun kebangkitan kelak..

Ya Allah, aku memohon petunjuk kepadaMu seperti yang dibEri kepada ahli hidayah, amalan yang dibEri kepada ahli taubat, kesabaran yang dibEri kepada orang yang sabar, kesungguhan seperti yang dibEri kepada orang yang takut kepada-Mu, semangat seperti yang diberi kepada orang yang mencintai-Mu, ibadah seperti yang diberi kepada orang yang warak, serta pengtahuan seperti yang diberi kepada para ulama', sehingga aku bEnar² erasa takut kepadaMu.

Ya Allah, aku memohon kepadaMu rasa takut yang dapat mencegahku daripada pelbagai jenis perbuatan maksiat kepadaMu. Sehingga aku taat kepadaMu dengan melaksanakan amalan yang sesuai bagiku memperoleh keredhaanMu. Dan sehingga aku dapat berderah diri serta berfikir positif kepadaMu dalam perkara apapun. Maha suci Engkau, Tuhan yang menciptakan cahaya.

Astaghfirullahaladzim..

Yaa Tawwab

Yaa 'Afuwwu

Yaa Haadi

Yaa Bashiir

-- bacalah doa di atas selepas solat sunat taubat.. inshaaAllah dengan kekuasaan ALLAH SWT,dengan kebaikan ALLAH SWT serta dengan kasih sayang ALLAH SWT terhadap kita,ALLAH akan mengampunkan dosa² kita.. inshaaAllah.. amiin, AllahummaAmiin..



Terima Kasih

August 27, 2015

War and Fight!

Before you start a war, you bEtter know what you're fighting for.. but remembEr, bE an angel with a shortgun...-Kiumars MK.

sometimes we fight bEcause we mad..

sometimes we fight bEcause justice..

sometimes we fight bEcause we love..

and many more reason of fighting..

RemembEr, whatever reason we fight for, we must get ready to face some situation bEcause of fighting ; hurting and get hurt, make people down or get ashame, and for sure is either win or lose..

2years ago I fight for someone that I love.. I fight so that i don't get hurt anymore.. I fight to make sure there's no people may separate us as 7 years ago.. Alhamdulillah.. even there's many people get hurt, even there's madness occurs, I own my fiancee.. and inshaaAllah we own each other forever..


I'm sorry for those who get hurts.. I'm sorry for those who lose.. and I'm sorry bEcause I win.. I have try my bEst to bE an angel with a shortgun.. but, I'm only human.. I bleed when I fall down.. I crash and I breakdown.. Your words still in my heads, knifes in my heart, and you make me fall apart.. but then, pucas gracias bEcause I win.. XP



Terima Kasih

August 25, 2015

Protokol : Bila Masuk Bilik Gua......

Salam..

gus xbErapa sihat.. jerebu terok sangat².. kawasan gua dah masuk Zon Kuning.. Serian-Samarahan-Kuching.. geng² yang dekat dengan Indonesia.. harini saja dah sedut inhaler 2 kali.. kesian.. semoga jerebu ni makin elok la hendaknya.. tak larat gua nak sedut inhaler tu kerap².. tak sedap pun bhai..

tadi, gua skrol² moments yang kengkawan gua post di wechat.. terjumpa satu statement, "Protokol Naik Kereta Kawan"..





tengok tu.. kau kalau kawan naik kereta kau,kau mesti akan cakap macam yang mamat ni cakap kan.. gua pun memang akan cakap gini.. tapi kannnn, gua tade kereta.. sobs sobs.. tapi gua ada bilik dan semestinya gua ada protokol bilik gua yang tersendiri.. T.A.P.I, semua adik² gua tak hormat protokol tu.. kurang garam btollah diorg ni! -_-

antara protokol simple gua :

1) Kalau pintu bilik tertutup, mohon panggil gua or paling senang ketuk pintu tu, biarlah korg ketuk sampai pecah.. selagi gua tak bagi signal untuk korg masok, JANGANLAH MvASUK!! dan Gua paling pantang kalau gua tengah rilek² tenangkan fikiran tetba pintu terkuak ternganga seluas-luasnya! kau ingat jantung gua ni nak pam darah terkejot je ke?!



sumbEr : mydesiredhome.com


2) Korang bEbas nak baring, membongkang, atau tido kat katil gua.. gua no hal bro.. tapi, jangan sampai harta karun gua atas katil jatuh ke bawah lebih² lagi inhaler gua! kalau inhaler gua jatuh, gua nak sedut apa kalau sakit?! hish.. katil gua banyak harta.. ada harddisk, laptop, pencil-case, kertas, bantal bEsar 4 bijik untuk gua sorang, handbag gua(gegirl siot!), powerbank tunang, handphone rampasan adek bongsu gua(sebab nak UPSR) dan harta paling bEsar atas katil gua adalah G.U.A.. ngeh ngeh ngeh..



sumbER : pinit.com


3) no foods please.. kau cacat ke nak kena makan atas katil? ATAS KATIL GUA PLAK TU!! gua tau katil gua buruk, selerak, tapi gua tak pernah plak buat simbol kerusi roda kat katil gua ni.. bEhave ok BeHAVE!

4) Kalau gua cakap gua nak tido sebab kurang sehat, mohon jangan kejut gua kecuali untuk solat.. kalau untuk bEnda remeh temeh, tolong jangan kejut.. kalau tak kena silat, memang kau kena sepak! watchout okay?

5) Patuhi 4 di atas, maka korang selamat dr kena halau saka gua..

klise eh? hahahaha.. gua bagitau hak gua sebagai tuan bilik.. lu tak suka, lu bErambus.. k.. haha.. bai.. salam..

p/s : kalau korang isi minyak, jangan lupa tutup tangki korang.. gua buat apdet entry ni dalam kereta.. pokcik gua bErhenti kat pump-station.. pastu siap isi dia blah gitu je, dah 3 minit gerak baru dia perasan tangki tak tutup lagi.. bau minyak sepanjang 3

Terima Kasih

Don't Be Fake, You're Not Chameleon (Sesumpah)

salam

last night gua on-the-phone dengan tunang debab gua.. we talks about perangai fake sesetengah manusia sekeliling kami.. so, secara tak sengaja tercakap pulak pasal kisah lama kami yang agak lucu dan membuatkan kami ketawa macam hantu langsuir malam tadi.. haih.. seram!

kami terbuka cerita pasal how his ex acts sangat fake depan dia.. macam tak selesa bila dengan dia.. kentut kena jaga, sendawa kena tahan, gelak kena sopan santun ayu lemah gemalai giteww.. then, at first gua terasa macam, 'kena ke control semua tu depan orang yang kita dah biasa rapat'.. i mean, hello! kau cakap kau selesa dengan dia, so how come kau nak fake depan dia..

gua rasa dah tak terkira brapa banyak kentut yang kami lawan selama kami kenal..XD hahaha.. sendawa takpayah cakap la.. sampai meja seblah menyeblah pandang gua sendawa.. mengesah plak gua.. dah kenyang kan? sendawa la.. pastu gua buat tunang gua tu macam diri gua nombor dua.. sebab, gua btol² boleh share smua kat dia.. lu cakap je apa².. semua dia tahu.. takda satu pun dia taktau.. yang keperempuanan tu tak ler! haih.. maksud aku yang selayaknya dikonsi dengan dia..

jadi kesimpulannya di sini, buat apa nak fake? kau bahagia ke fake? kau gembira ke kalau fake? Don't bE fake.. You are not gonna stay with your fake attitude forever.. Once you reach the point of no return in your life, you will get bored and really need to bE the real you.. please, people around you surely loves the true you.. get comfort and bE yourself babEs.. 



Terima Kasih

August 23, 2015

Don't Judge, You're not God!


Terima Kasih

August 22, 2015

Lagu-Lagu Yang WAJIB Berkumandang Masa Wedding Day Gua!(Part 1)

salam

imagination gua semakin menjadi-jadi sejak tengok countdown tarikh wedding.. jadinya otak gua semakin berhubung dan idea gua semakin berkembang mekar seperti mekarnya bunga telur gua semalam..-......-

gua tengah nak menjahit ni actually.. but then, gua bosan sebab sunyi je, takdak bunyi².. lagu ke apa ke kan? then gua pun on la mp3 phone gua ni.. playlist gua dinamakan "frust" .. itu playlist masa gua gadoh dgn tunang.. sesapa yang gadoh dengan pasangan je faham apa gua buat tu.. -__-

lagu pertama tajuknya "Perfect Two".. lagu tu by Auburn.. apa yang sweet lagu tu ialah, dia bagitau how our life ni sebenarnya saling melengkapi.. tak kira apa pun.. contohnya :

-Peanut butter & Jelly,
-Straw & Berry
-Rain & Storm,
-Apple & Pie,
-Sweettooth & Dentist,

hidup kita ni kita saling melengkapi.. semua orang tak sempurna, tapi Allah SWT hadirkan seorang lagi hambaNya yang tak sempurna, namun khas buat kita supaya kita lengkap.. tak sempurna tapi LENGKAP..

so gua pun jadinya tersuka kat lagu ni.. gua terfikir, what if lagu ni berkumandang masa wedding ceremony gua nanti? hahaha.. jauh angan kan? ^_^ sweet kan kalau berkumandang masa makan beradab tu.. wakakakakkakakakaka.. gua yang kasar ni makan beradab.. cam siot je bila difikirkan.. *sigh!*

ah,gua peduli apa! gua nak lagu ni ada! kbai..

p/s : gua sertakan lirik penuh lagu "Perfect Two" ni.. kot² ada jugak yang TERsuka kat lagu ni kan? hahahaha

p/s² : part 2 will be lagu seterusnya yang aku nak berkumandang masa wedding day gua..

••••••~"Perfect Two"~••••••

Oh, oh.
Yeah, yeah
[Verse 1:]
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date
You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'
[Hook 1:]
Don't know if I could ever be
Without you 'cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need
[Hook 2:]
'Cause you're the apple to my pie (pie)
You're the straw to my berry (berry)
You're the smoke to my high (high)
And you're the one I wanna marry (marry)
[Chorus:]
'Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two
[Verse 2:]
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages
You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together
[Hook 1:]
Don't know if I could ever be
Without you 'cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need
[Hook 2:]
'Cause you're the apple to my pie (pie)
You're the straw to my berry (berry)
You're the smoke to my high (high)
And you're the one I wanna marry (marry)
[Chorus:]
'Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two (yeah)
[Bridge:]
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya
Know (oh oh)
I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle
(Woah, yeah)
[Hook 2:]
'Cause you're the apple to my pie (pie)
You're the straw to my berry (berry)
You're the smoke to my high (high)
And you're the one I wanna marry (marry)
[Chorus:]
'Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two (yeah)
We're the perfect two (oh)
We're the perfect two (oh)
Baby me and you
We're the perfect two
Yeah, yeah



Terima Kasih

August 21, 2015

Lu dan Gua Sama-Sama Tak Baik...


gua tak lah baik mana. mulut gua ada jugak terumpat minah ni, mamat tu. gua ada jugak tak tahan sabar. pernah jugak terhina manusia lain. ada jugak menyakitkan hati orang lain. tak sengaja jugak buat dajal kat orang yang gua tak suka. tapi yes, gua usaha untuk kurangkan semua tu. gua memang belum boleh buang semua, sebab gua manusia biasa. gua tak lepas dari buat kesilapan. gua slalu jugak terlupa apa yang tak boleh dalam islam. gua usaha untuk tak tambah dosa mama dan abah gua. gua usaha baiki apa yang patut. gua try sabar untuk sesuatu yang buat gua sakit hati. gua cuba diam dari menyebut silap orang lain. gua CUBA. gua USAHA. gua TRY. sebab gua sayang mama abah gua. gua sayang adik-adik lelaki gua terutamanya, yang akan ikut tanggung dosa gua.

caranya? solat lu on time bukan part-time, lu tutup aurat sebaiknya ikut yang ALLAH SWT suruh. stoking tak tanggal, hand sock tak lepas, tudung tutup punggung sah2 tutup dada, suara lu keluarkan bila perlu, salah-silap orang lu tegur sambil-sambil lu sendiri muhasabah diri, geng gosip dan umpat lu tinggalkan, sahabat masjid muslimin muslimat lu dekatkan, AlQuran lu buat sahabat, sedekah lu buat amalan, amalan sunat lu jadikan reminder, keluhan lu simpan dari manusia, media sosial lu medan dakwah.

tak susah. boleh! sapa cakap tak boleh? lu yang belum bersedia. bukan susah, benda basic kalau lu amalkan, lu akan rasa kehilangan bila tinggalkan. lu tak caya? cuba lu tinggalkan makanan yang lu dah biasa makan. contohnya nasi yang paing klise. lu tinggalkan sehari tanpa nasi. togok je lah air kosong seharian, lu rasa apa? menggeletar? meroyan? nak marah? gitu la jugak amalan basic untuk berubah. lu cuba. kalau lu tak rasa apa yang gua bagitau tadi, lu jumpa gua depan-depan. maybe saka lu yang buat lu tak boleh. sekian.


CURI dari WECHAT kawan gua.
gua jahat. k.


-kuyus-


Terima Kasih

Persiapan Wedding (Part 1 : Bunga Telur)


RASANYA NI DAH KALI KE LIMA GUA BUAT APDET NI! MOZILLA FIREFOX ASYIK CRASH JE! NOKHAROM BETOI LAH! HABIS ENTRY AKU YANG PANJANG BERJELA TU GHAIB KE PLANET MATOKI! SAKITNYA HATI.. *GRRRRR* BAJET-BAJET HULK MUKA GUA SEKARANG NI.. BEZANYA CUMA TAKDAK HALKUM JE!! HAISHH!!

Haritu (RABU/19/8/2015) si KuYus iaitu GUA buat bunga telur DIY sambil Khatam semua movie Fast Furious.. at first aku cuma buat bunga telur tu sambil layan FF7.. then suddenly rasa macam,baik aku siapkan semua bunga telur 70-100pcs ni since haritu aku free dan bahan-bahan buat bunga complete.. so.. aku pun bukak la FF1 dari pagi and sampai ke ptg aku tengah tengok FF4...

OVERALL,FF1 best! FF2 & FF(Tokyo Drift) tak menyengat sangat.. bosan sebab takde Dominic Toretto(Dome), Letty and adik Dome tu entah sapa nama dia.. aku tengok FF4 dah muncul diorang so semangat balik dah.. hahaha..

dari Rabu,hasil bunga telur aku baru 26pcs.. kesian.. potong sendiri, lipat sendiri.. semua sendiri.. jadi hasilnya pun sendiri jugak.. mata plak kat skrin laptop.. tangan sekejap-sekejap main fon.. sabor je lah.. -........-

on Khamis, alhamdulillah dah meningkat menjadi 69pcs i guess.. malas dah nak kira since terlalu banyak.. dah kembang mekar bunga-bunga telur aku kat bilik tu.. hari Khamis plak aku layan cerita-cerita melayu zaman dulu, pokcik P.Ramlee punya movie daaaa.. walaupun dah ulang movie P.Ramlee berjuta kali,aku tetap nak tengok lagi an lagi dan lagi.. hasilnya.. bunga siap 78pcs gitu.. harini dah sampai 83 kuntum bunga telur dari Tisu 1Malaysia aku siapkan.. tinggal 20 pcs je lagi yang belum siap kembangkan.. dan, taraaaaaaa!!! ^___^



- besi tulang bunga kat tengah-tengah tu -


- siap dilipat dan digunting hujungnya
p/s : lagi kecik korang lipat lagi cantik dan kembang =P -


- lepas tu bukak lipatan yang lepas gunting tu -


- ok kembangkan.. aku buat 6 lapisan.. jadiknya kembang mekar gitu..
p/s : berhati hati dengan tisu ni.. ALLAH ,sangat lembut dan perlukan
kesabaran yang tinggi untuk bukak setiap lapisan tu! =X
p/s 2 : ignore bakul yang terbalik tu, gua malas nak alih. hoho -


- hasilnya.. ni gambar yang 26  pcs.. yang 83 pcs gua malas nak snap dah..
p/s : CURI pinjam kotak kasut raya adek gua XOXO -



- kejadian keseluruhan
p/s : bakul dah alih. sebab mama membebel ada bakul cili atas katil XD -


okay, sah korang nak tau kan berapa kos buat bunga telur tisu ni en? untung! sangat untung!

amik dr google XD


Tisu 1Malaysia 2kotak = MYR1.80(harga asal untuk 4 kotak tisu is MYR3.60)

Tulang bunga = MYR0.20 (seplastik ada 1000pcs agaknya MYR1.60,amik anggaran je)

Lidi satay tebal = MYR4.00

Ribbon kurus = MYR6.00

Ribbon gemok transparent = MYR10.00

Selotep putih = MYR2.50

Gam = MYR0.50


OVERALL : MYR1.80 + MYR0.20 + MYR4.00 + MYR6.00 + MYR10 + MYR2.5 + MYR0.50 = MYR25/100pcs
1pcs = MYR0.25

wahahahahaha.. kalau gua beli 100pcs bunga telur,gua kena korbankan RM84.50!! HOI,TAK SANGGUP GUA!! AKU CUMA KENA BUANG MASA 2HARI SETENGAH UNTUK SIAPKAN 100PCS BUNGA TELUR KOS MYR25.00 dan gua sangat berpuas hati..ok terlebih emosi plak.. tu saja la untuk part 1 ye.. nanti gua share part 2 , part 3 dan seterusnya sampai selamat ijabkabul..inshaaAllah.. amiin amiin amiin.. Korang jemput DIY ye, jimat BANYAK weyh!! MYR59.50 saved.. KBAI..

( UPDATED )
-kuyus-


Terima Kasih

August 15, 2015

PERSIAPAN PERKAHWINAN =)



ASSALAMUALAIKUM WBT..

DIMULAKAN dengan bismillah.. hehe.. inshaaAllah another 97 days to go sebelum hari kami.. whoaaaaa.. x lama lagi and we haven't prepared so much yet.. Allah Allah.. *sob sob*

Tapi actually we both dah plan dah.. majlis sebelah cik Kuyus totally DIY.. yes.. DO IT YOURSELF.. and I will do everything MYSELF.. hehe.. feels like, boleh ke an ordinary girl do everything myself? *sigh*
off course i can do it! hehe.. and I start dengan benda remeh temeh hegeh-hegeh dulu.. antaranya : 
nampak macam sikit kan? tapi actually bapak banyak.. sakit jiwa ni haaa.. hand bouquet tu la yang paling mencabar keimanan dan kerohanian.. give up sekejap minggu ni.. minggu depan baru mula balik.. sampai luka tangan aku buat hand-bouquet.. in fact bernanah sebab luka tu terlalu dalam.. *sobs sobs*

kemudian aku pun beralih kepada kad kahwin.. haaa.. part ni alhamdulillah,berjalan dengan lancar.. siap dah ponnnn.. HAHAHAHAHA*gelak jahat*..BETAPA KEDEKUT sayangnya aku kat duit dengan keadaan ekonomi negara kita sekarang ni.. duit MYR kita makin turun,harga barang makin naik,apatah lagi harga servis-servis di negara kita. so nak taknak semua kena buat manually.. furthermore aku puas hati dengan hasil kerja aku yang selekeh dan tak kreatif ni.. hehe..

  










































overall. copyright by : Cik KuYus


 and then benda paling excited aku nak buat is PROPS!! hahaha.. macam budak-budak je.. aku tak tahu la apasal aku suka sangat nak buat props.. siap bersengkang mata aku buat props tu sendiri and pakai MICROSOFT WORDS 2007 SAHAJA.. ambik kau, setepek sahaja tu haaa.. hasilnya alhamdulillah aku puas hati!! cuma tak print lagi.. kertas 120gsm blum dijumpai.. thanks a lot kepada encik google kerana memberikan idea untuk membuat props.. dan terima kasih kepada instagram kerana banyak jugak idea seller yang aku boleh renovate.. aku tak curik k sebab memang tak boleh dicurik.. semua ada watermark.. bunyik aku cakap macam ada niat jek.. haha.. at first yes,tapi bila fikir balik, tak original props aku kalau curik orang punya idea.. so aku ikut 1% darripada yang orang punya and buat semula.. dan juga thanks kepada cik IYRA_MONSTER98 kerana menyediakan doodles pengantin untuk membuat dan mencomelkan props aku.. hehe.. korang nak doodle free dia,pegi la blog dia tu k.. so, ni antara props yang aku reka dan buat sendiri.





bunga telor plak aku taktahu lagi nak buat bunga tisu ataupun beli.. entah ler yeoppp.. tengah berfikir panjang ni.. mungkin kalau kasih sayang terhadap duit MYR masih meninggi,aku buat je bunga tisu 50-70 pcs.. kalau kemalasan aku sedang menepek bersamaku, aku lepaskanlah MYR42.50 untuk bunga telor.. sadisnya kisah persiapan hegeh-hegeh aku en? hahaha.. 

another 97hari.. ya ALLAH.. aku tak tahu nak fikir apa.. haih.. baju pengantin kain tak beli lagi.. baju family aku,baju bakal mak mertua,baju bakal bapak mertua,baju pengapit aku,pelaminnya lagi,HA!!! photographer!! Allahu.. tengah menimbang-nimbang photographer ni,nak amik ke tak since bakal abang ipar pun jaguh snap-snap ni..

dan antara sebab lain aku nak berjimat 100% adalah kerana aku nak bebas dari bebanan bayar macam-macam lepas kahwin.. aku nak rileks dan tenang tanpa hutang.. majlis kahwin untuk bagitau aku dah kahwin, bukan nak tunjuk majlis aku besar gedabak.. -_____- simple is better..

dah ah.. penat aku depan laptop ni.. salam~

CIK KUYUS


Terima Kasih

August 7, 2015

Alkisah Encik Suami yg MEMAKSA!! Geram Aku!!

Alkisahnya pukul 3 pagi;

Aku sedang tidur dan dia kejutkan aku lalu berkata.
'Period dah habis? Saya rasa dah macam lama sangat ni telekung awak tu tak bergerak'

Aku diam. Harini hari keenam. kata aku dalam hati.
'Harini hari last kot. Baru tadi saya check darah dah kering (pukul 1 pagi). Esok pagi saya mandi wajib. Nak mandi tengah malam sejuk la awak'
'Bangun mandi wajib sekarang! Kenapa nak tunggu pagi esok?? Habis awak nak tinggal Isyak padahal awak dah boleh sembahyang?'

Aku diam.
'Awak ni buat mudah je dengan sembahyang. Saya perasan orang perempuan ni suka tangguh mandi wajib, padahal mandi wajib tak sampai 10 minit pun'
'Sejuk la awak'. Jawab aku.
'Ok kejap'
Dia keluar bilik dan ke ruang tamu. Dan dia masuk bersama lighter.
'Awak tak tahan sejuk? Ok. Tapi kalau api awak sanggup tahan, awak takyah mandi wajib. Kalau awak boleh tahan api maknanya awak boleh tahan api neraka sekali' Kata dia sambil cuba menyalakan api dan acah untuk bakar lengan aku.

Aku mengelak. Tapi aku diam lagi.
'Aten, awak tahu tak yg saya tanggung dosa awak? Saya taknak bila kaki saya dah selangkah boleh masuk syurga tiba tiba Allah panggil saya dan kata 'wooii Ameq, ang nak pi mana? Ni bini ang lagu mana pulak? Ang ada tegur dia suh sembahyang bila masuk waktu, suh baca quran, jaga aurat... meh sini meh sini, ang kena bertanggungjawab atas dosa bini ang pulak'..
'Saya taknak sebab awak saya masuk neraka sekali aten. Kesian la kat saya aten. Jangan buat saya macamni. Kalau awak sayang saya, awak pi mandi wajib dan sembahyang Isyak.'
'Lagi satu, awak kan tahu saya ni busy kerja siang malam, kadang kadang tak sempat nak baca quran, apasalahnya awak wakilkan saya baca quran. Nabi kata sorang sahaja dalam rumah tu ada orang yang baca quran, insyaallah seluruh keluarga tu akan terhindar dari fitnah dajjal.'

Hmm aku diam lagi. Aku tak sentiasa istiqamah baca quran. Selalu on off baca quran. Sepatutnya tiap tiap hari kan?
Dia datang dan belai lembut rambut aku.
'Awak selalu kata kenapa kita tak dapat anak lagi. Awak selalu nak mempertikaikan perancangan Allah. Aten, allah nak kita bersabar. Allah nak kita sembah dan merayu pada dia. Cuba la sembahyang awal dan jangan lambat, sembahyang biar kusyuk, lepas sembahyang berdoa pada allah dan baca quran. Saya tengok awak lepas sembahyang kadang kadang tak sempat baca doa dah terus bangun. Macamana Allah nak bagi anak?'

Aku mula bertanya.
'Bukan saya nak pertikai. Tapi ni satu persoalan. Kenapa ada orang yang tak sembahyang, tak berpuasa, tak baca quran, tak menutup aurat boleh mengandung dan senang dapat anak?'
'Ni jawapan saya. Dia mungkin diberi anak yang cepat, tapi dia tetap akan ada dugaannya, bila besar anak anak dia tak dengar cakap, degil dan bermasalah. Orang kata ada anak ni best, tapi anak la dugaan paling terbesar dan sebab anak jugak kita boleh masuk neraka kalau kita tak pandai membimbing dan kalau kita tak berubah jadi ibu bapa yang baik dari segi agama'
'Walaupun dia memang dah cukup baik allah tetap bagi dugaan. Cuba tengok ada yang dapat anak dari kecil lagi menghidap penyakit perlukan duit puluhan ratusan ribu, ada yang dapat anak tak cukup sifat. Tu semua dugaan dan ujian dari Allah'
'Orang yang takde anak ada dugaannya, orang yang ada anak dugaannya juga. Allah akan menduga semua orang. Sebab tu saya selalu kata baca doa baca quran, bila allah rasa kita dah cukup baik, allah akan bagi anak pada kita sebab allah tahu kita dah cukup layak untuk jadi ibu bapa yang baik untuk anak anak kita nanti. Saya tak suka awak mempertikai perancangan Allah. Awak tahu tak perancangan Allah adalah sebaik baik perancangan manusia'.

Aku menangis. Aku bersyukur ada suami yang selalu support dan selalu nasihatkan aku. Tak pernah nak salahkan aku dan dia selalu kata ini ujian dari Allah.

'Dah bangun pergi mandi wajib'.

Mohon jgn slh anggap dgn tajuk entry ni since nak suruh korang semua baca from A-Z..sangat deep..

sumber dari facebook cik Atenn..boleh search dia kat facebook untuk entry sebenar.. saya copy paste dari dia je..



-facebook cik Atenn-

sekian.

Terima Kasih

Jum TRY Game Ni?

Guys ..nak main sikit permainan..boleh eyy..kalau jawapan semua betul,koranf memang handal.. 4soalan je..sila beri jawapan di tempat kosong di bawah ini dan mohon dijawab dengan jujur di dalam hati masing-masing..

1. Allah menciptakan tertawa dan
2. Allah itu mematikan dan

3. Allah menciptakan lelaki dan
4. Allah memberikan kekayaan dan


Kebanyakkan kita tentu akan dengan mudah menjawab:
1. Menangis:'(
2. Menghidupkan^_^
3. Perempuan*_*

Tapi bagaimana no. 4? Adakah Kemiskinan menjadi jawapannya???^_^
Untuk mengetahui jawapannya, mari kita lihat rangkaian firman Allah dalam Surah An-Najm ayat 43-45, dan 48, sebagai rujukan:
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﺿْﺤَﻚَ ﻭَﺃَﺑْﻜَﻰ
"dan Dia-lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis." (QS. An-Najm : 43).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﻣَﺎﺕَ ﻭَﺃَﺣْﻴَﺎ
"dan Dia-lah yang mematikan dan menghidupkan." (QS. An-Najm : 44).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﺧَﻠَﻖَ ﺍﻟﺰَّﻭْﺟَﻴْﻦِ ﺍﻟﺬَّﻛَﺮَ ﻭَﺍﻟْﺄُﻧﺜَﻰ
"dan Dia-lah yang menciptakan berpasang-pasan
gan lelaki-lelaki dan perempuan. " (QS. An-Najm : 45).
ﻭَﺃَﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ ﺃَﻏْﻨَﻰ ﻭَﺃَﻗْﻨَﻰ
"dan Dia-lah yang memberikan kekayaan dan kecukupan." (QS. An-Najm : 48).

Ternyata jawapan kita semua betul untuk no. 1-3, tetapi jawapan untuk no. 4 ramai keliru.

Jawapan Allah Ta'ala dalam Al-Qur'an bukan Kemiskinan, tapi KECUKUPAN.

Subhanallah..
Sesungguhnya Allah Ta'ala hanya memberi Kekayaan dan Kecukupan kepada hamba-Nya. Dan ternyata yang "menciptakan" kemiskinan adalah diri kita sendiri.

Itulah hakikatnya, mengapa orang-orang yang sentiasa bersyukur; walaupun hidup serba kekurangan ia akan tetap tersenyum dan merasa cukup, bukan merasa miskin!^_^
Jadi, marilah kita bangun rasa kesyukuran dan kecukupan di dalam hati dan fikiran kita, berhenti mengeluh, berhenti mengatakan rezeki kecil, agar kita menjadi hamba-Nya yang selalu bersyukur.
Semangat menjemput rezeki yang halal, biar semakin berkat.. Insha'Allah^_^..

sumber : Saudara Fadzillah.



Terima Kasih

Cik KuYus's Stories Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign